acasa · corulvlahobizantin

UN EVENIMENT UNIC DEDICAT CENTENARULUI MARII UNIRI, LA BUZĂU

 

 

      Pentru cei care se întreabă cum ar arăta scena românească fără patriotismul de spectacol,

     Pentru cei care așteaptă, cu prilejul Centenarului Marii Uniri, orientarea culturală către autentic,

      Pentru cei care încă mai speră că există nestemate ale folclorului și ale muzicii culte cu mesaj viabil pentru omul contemporan,

      Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei organizează, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, un eveniment cultural unic, intitulat COPIII CENTENARULUI. Acțiunea constă într-un concert dedicat Unirii, făuritorilor ei (mai ales celor neștiuți), dar și rănilor mai mult sau mai puțin vindecate ale războiului. La nivelul său cel mai profund, acest demers se dorește a fi unul de ilustrare sau măcar de sondare a acelui spirit românesc autentic, care n-a fost niciodată separat de stăpâniri străine sau de compartimentări ideologice. De aceea, artiștii care îl pregătesc sunt copii și tineri, suflete sincere încă neînregimentate sub stindardele propuse de o societate care a acumulat destul și a aglomerat prea mult deasupra cunoașterii, uneori chiar în numele cunoașterii și libertății. Este vorba despre trei formații școlare, alcătuite din elevii a trei instituții de învățământ de prestigiu din municipiul Buzău: Seminarul Teologic Chesarie Episcopul – în calitate de instituție organizatoare – Liceul de Arte Margareta Sterian și Școala Gimnazială Nr. 7 din Buzău – în calitate de parteneri. Grație parteneriatului semnat între cele trei școli, vor urca în scenă, duminică, 2 decembrie 2018, de la orele 18:00, în Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, Corul Bizantin al Seminarului, Corul de Copii Serafimii al Școlii Gimnaziale Nr. 7 și Orchestra Liceului de Arte. Alături de cele trei formații, Corul Vlaho-Bizantin al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în calitate de invitat special, va împărtăși publicului nu doar bineplăcuta mireasmă a psalmodiei bizantine, ci și sonorități demult uitate ale strămoșilor noștri de acum o mie de ani.

       Ne permitem să semnalăm, la acest moment, doar câteva titluri ale melodiilor care vor fi interpretate în scenă, pentru a trezi interesul cititorilor față de concertul în cauză: Apărătoare Doamnă, melos arhaic din sec. XVIII; Imnul Blakilor din Codex Rohonczy – prima producție muzicală laică (cunoscută) din spațiul românesc (sec. XI); Miorița – variantă de bocet, cu melodică de colind, culeasă în Soveja, Vrancea; Cântec despre trădarea colonelului Alexandru Sturdza; Cântecul soldatului necunoscut; Cântecul orfanului de război; Tot ce e românesc nu piere – neuitatul cântec al pribegilor români, făcut cunoscut atâtor generații de glasul la fel de neuitat al lui Jean Moscopol și destule alte piese muzicale, religioase și laice, folclorice sau culte, menite să creioneze un alt fel de spectacol dedicat Centenarului.

Vă așteptăm cu drag!