acasa · corulvlahobizantin

EVENIMENT DE ÎNALTĂ ȚINUTĂ ACADEMICĂ ÎN DOMENIUL MUZICII BIZANTINE ORGANIZAT DE ARHIEPISCOPIA BUZĂULUI ȘI VRANCEI

 

 

Miercuri, 24 mai 2017 (ajunul praznicului Înălțării Domnului), se vor desfășura, în Sala de Conferințe a Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman” din Buzău, lucrările SIMPOZIONULUI INTERNAȚIONAL DE MUZICOLOGIE BIZANTINĂ, eveniment dedicat împlinirii a 200 de ani de la implementarea oficială a Noii Sistime în Țările Române (1816-2016), precum și didacticii muzicii noastre tradiționale în contemporaneitate. Va fi comemorată, de asemenea, și personalitatea lui Neagu Ionescu, cel mai celebru protopsalt al Catedralei din Buzău, de la a cărui trecere la Domnul se împlinește anul acesta un secol (1917-2017). Simpozionul reprezintă materializarea unui proiect inițiat de Corul Vlaho-Bizantin, desfășurat prin Asociația Culturală „TRANSCENDENT”, și aplicat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Cultural și Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul.

 

Vor conferenția cadre didactice și cercetători de la Conservatorul de Stat din Atena (Prof. Dr. Achilleas Chaldaiakis), Universitatea Aristotel din Tesalonic (Prof. Dr. Maria Alexandru, Dr. Dimosthenis Spanoudakis), Universitatea Națională de Muzică din București (Prof. Dr. Nicolae Gheorghiță, Arhid. Dr. Constantin-Răzvan Ștefan), Facultatea de Teologie din București (Pr. Lect. Dr. Stelian Ionașcu). Evenimentul este deschis tuturor dascălilor, ucenicilor și interpreților de muzică bisericească, râvnitori după formarea continuă.

 

În aceeași seară, miercuri, 24 mai, cei care pot rămâne în municipiul Buzău sunt așteptați la partea aplicativă a Simpozionului – slujba Vecerniei pentru hramul Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, în prezența ÎPS Sale Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și a arhiereilor invitați. Se va psalmodia în grecește la strana dreaptă și în românește la strana stângă.

 

Vă așteptăm cu drag!

 

Pentru amănunte legate de desfășurarea evenimentului și posibilitatea participării, vom răspunde cu promptitudine la adresele de mail: corul.vlahobizantin@gmail.com și constantinstoica1@gmail.com .