Media · Seminarul Teologic

CONCURS NATIONAL DE MUZICA PSALTICA

 

Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău a câștigat sâmbătă, 11 februarie 2017, locul I la Etapa Zonală a Concursului Național de Muzică Psaltică, desfășurat la București (centrul zonal pentru Mitropolia Munteniei și Dobrogei). Concursul, aflat la prima ediție, este organizat de Seminarul Teologic din București, în parteneriat cu Patriarhia Română, Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar București și aspiră să devină, începând cu edițiile ulterioare, o veritabilă Olimpiadă Școlară pentru disciplina Muzică Psaltică, inclusă în calendarul național al Concursurilor și Olimpiadelor Școlare. La etapa organizată în data de 11 februarie la București (în amfiteatrul Colegiului Național Matei Basarab), Corul Bizantin al Seminarului Teologic Chesarie Episcopul din Buzău, sub conducerea Părintelui Profesor Constantin Iustin Stoica, a fost prima formație care a urcat în scenă (conform tragerii la sorți) și a prezentat un program artistic alcătuit din următoarele piese:

  • Axion Vrednică ești, glas plagalul celui de-al doilea, de Părintele Varlaam Barancescu de la mănăstirea Ciolanu (piesă impusă de organizatori pentru toate formațiile din concurs);
  • Oda a IX-a din Canonul Arătării Domnului, melos tradițional în două forme ale glasului al II-lea, notat de Prof. Dr. Georgios N. Konstantinou pentru părinții Sfintei Mănăstiri Vatoped (varianta în românește: Constantin Iustin Stoica);
  • Slava octáihon la Adormirea Maicii Domnului, de Petru Lampadarie (varianta în românește: Dr. Adrian Sîrbu);
  • Mathima clasică De demult proorocii, glas varys, de Sfântul Ioan Cucuzel (secolul al XIV-lea; varianta în românește: Schimonahul Nectarie Vlahul Prodromitul).

        În urma evoluției din concurs, juriul a desemnat Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău drept formația câștigătoare a Premiului I, cu un punctaj de 93,56 de puncte (din 100 posibile). Premiul obținut implică totodată și calificarea pentru nivelul superior al Concursului, și anume Etapa Națională, care se va desfășura la Universitatea Națională de Muzică din București, în data de 1 aprilie 2017.